21 Mayıs 2012 Pazartesi


Malzemeler:5 su bardağı Süt ( “koyun sütü tercih edilmelidir”)
1 bardaktan biraz fazla şeker ( 250 gram)
3 gram ( 1 tatlı kaşığı ) SAF sahlep
Yapılışı sütü çorba tenceremize alalım ve kaynatalım.  
Kaynayan süte şekerimizi ilave edelim ve yine kaynatalım
.Bu arada bir kase suyun içinde sahlebimizi eritelim.
  ( Az bir su ile ; ancak 1 tatlı kaşığı sahlep için bir kase su yeterli .
Kaynayan şekerli suyumuza bir yandan erimiş sahlebimizi sicim gibi akıtırken,
bir yandan da hızlı hızlı sütümüzü karıştıralım..
( Sahlep tam olarak düzgün erimediği, biraz topaklandığı için, tel süzgeçten
 geçirerek akıtalım süte )Karıştıra karıştıra iyice pişirelim..
( Bu aşamada karıştırırken, biraz savurarak çırpar giib karıştırmaka fayda var.. )
Sütümüz her yandan kaynamaya başladıktan 5 dakika kadar sonra
 tenceremizi ateşten alalım .Ateşten aldığımız sütümüzün, önce bir 5 dakika
 kadar kepçe ile karıştırıp savurarak ilk sıcaklığının çıkmasını sağlayalım..
Sonra sık sık tencerenin yanına gidip aynı şekilde soğuyana
 kadar kepçe ile savurup karıştıralım.. ( Soğuyana kadar tencerenin
başında beklemmize gerek yok; sık sık uğramak şartı ile, başka işlerimiz
 ile ilgilenip sonra gelip karıştırabiliriz.. Hemen soğumuyor çünkü)
Soğuyan malzememizi dondurucuya girebilecek bir kaba aktarıp,
 Buzlukta veya derin dondurucuya donması için bırakalım..15- 20 dakikada
bir çıkarıp, kabın kenarında donmuş olan kısımları ortaya sıyırarak
karıştırıp tekrar dolaba kaldıralım.. (Bu karıştırma işlemini tahta
 kaşıkla ve döverek yaparsak dondurmamız daha da sakızlanır .
Dondurmamız katı, sakız gibi olunca dolaptan alıp servis yapalım.Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder