İŞTE TARHANA BÖYLE YAPILIR :)
Hem kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu
ile ıslatılmış tarhana'nın hayal edilemez
kadar tadı vardır. Çorbası
meşhurdur. Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir. Temizlenen
dövmeler pişirme
esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılı "Tarhana
küreği" ile sürekli karıştırılır.
Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek
soğutulur.
Büyük leğenlerde yoğrularak üzerine davaryoğurdu ilave edilir.
Yoğurtla iyice yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır.
Üzeri
iyice kapatılır. Birgün dinlendirilir.
Komşu ve akraba kadınları toplanarak
sabah erkenden dam başındaki "çiğ"Ierin üzerine
el maharetleri ile sererler.
Serildiği günün akşamı "Tarhana Firiği" hazır olur.
Birgün sonrada tamamen
kurur. Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır
. Kahramanmaraş'a özel
geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana" bugün bir
ev üretimi zahire
olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir.
Tarhana
firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak
yenilir.
Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir
gelenektir.
İŞTE TARHANA BÖYLE YENİRRRRRRRRRRRR :)
|
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder