4 Mayıs 2012 Cuma

İŞTE TARHANA BÖYLE YAPILIR :)


Hem kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış tarhana'nın hayal edilemez
 kadar tadı vardır. Çorbası meşhurdur.
Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir. Temizlenen dövmeler pişirme

 esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılı "Tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır.
Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutulur.
 Büyük leğenlerde yoğrularak üzerine davaryoğurdu ilave edilir.
  Yoğurtla iyice yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır.
 Üzeri iyice kapatılır. Birgün dinlendirilir.
 Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki "çiğ"Ierin üzerine
el maharetleri ile sererler. Serildiği günün akşamı "Tarhana Firiği" hazır olur.
 Birgün sonrada tamamen kurur. Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır
. Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana" bugün bir
 ev üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir.

Tarhana firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir.

 Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir.


İŞTE TARHANA BÖYLE YENİRRRRRRRRRRRR :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder